VÚB banka zapojila svojich zamestnancov do pomoci Ukrajine. Mnohí preukázali ľudskosť a štedrosť

Jednota a solidarita sa počas ruskej invázie na Ukrajinu prejavuje takmer na celom svete a prekonáva hranice. Situácia nie je ľahostajná ani VÚB banke a Nadácii VÚB. Zamestnanci sa bezprostredne po vypuknutí konfliktu zapojili do pomoci našim ukrajinským susedom a pomáhajú dodnes.

Banka pomáha našim susedom najrôznejšími spôsobmi: zapája zamestnancov, klientov, prispôsobuje svoje produkty, podporuje užitočné projekty. O tom, kde podať pomocnú ruku, sa rozhoduje podľa aktuálnej situácie.

Najprv chýbali základné potreby

Na začiatku invázie bolo potrebné riešiť krízovú situáciu ľudí, ktorí utekali zo zasiahnutých miest: či už prechádzali cez naše hranice, alebo sa presídľovali na bezpečnejšie miesta v rámci Ukrajiny.

VÚB banka prostredníctvom Nadácie VÚB prispela sumou 50-tisíc eur medzinárodnej organizácii Človek v ohrození, ktorá sa venuje systematickej pomoci ľuďom z Ukrajiny. Tá ľuďom utekajúcim pred vojnou pomáhala od začiatku priamo na slovensko-ukrajinských hraniciach a na území Ukrajiny, kde hľadali útočisko predovšetkým ženy a deti.

Finančné prostriedky putovali na pitnú vodu a jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a ďalšie humanitárne potreby.

Včasná pomoc prostredníctvom bankomatov

VÚB banka hneď na začiatku invázie naprogramovala svoje bankomaty, aby cez ne mohli darovať peniaze nielen jej klienti, ale aj široká verejnosť. Tento krok sa ukázal ako prospešný, pretože už za prvých 100 dní vojny ľudia darovali na pomoc viac ako 100-tisíc eur. Do pomoci sa môžete zapojiť dodnes, organizácii Človek v ohrození môžete prispieť finančnou čiastkou vo výške od dvoch do pätnásť eur.

„Dary sme využili na poskytnutie zázemia, vykurovaných stanov, teplých nápojov a jedla, zabezpečenie chemických záchodov, ale aj ubytovanie a rozvoz dobrovoľníkov pomáhajúcich na hraniciach,“ vymenúva Kristína Jediná, koordinátorka fundraisingu a komunikácie v organizácii Človek v ohrození. V spolupráci so združením zameraným na psychologické poradenstvo IPčko poskytovali utečencom aj krízovú intervenciu.

Len v západnej Zakarpatskej oblasti Ukrajiny, kde je relatívne bezpečie, našlo útočisko okolo 400-tisíc Ukrajiniek a Ukrajincov. Malé obce sa neúmerne rozrástli a kapacitne nedokážu pokrývať ubytovanie a stravu pre svojich krajanov na úteku.

„Naši kolegovia v teréne sú v kontakte s kolektívnymi centrami pomoci na Ukrajine a pýtajú sa, čo potrebujú. Takto sme aktuálne poskytli už viac ako 200 ton humanitárnej pomoci v podobe potravín, matracov, teplých diek, posteľnej bielizne, hygienických potrieb, kuchynského vybavenia, elektrických generátorov i zdravotníckeho materiálu,“ vysvetľuje Kristína Jediná.

Zamestnanci banky pomáhali ukrajinským kolegom

Zamestnanci VÚB banky pomáhali aj ako dobrovoľníci so zabezpečením presunu svojich ukrajinských kolegov a ich rodinných príslušníkov zo sesterskej banky Pravex bank do bezpečia.

Mnohí zamestnanci poskytli ubytovanie, dobrovoľníčili ako vodiči, pomáhali s materiálnym vybavením i s vybavovaním dokladov, zabezpečením lekárskej a psychologickej pomoci či založením bankových účtov.

Na Slovensku vďaka pomoci zamestnaneckých dobrovoľníkov získalo bezpečie viac ako 50 rodín, čo je viac ako 160 ľudí z Ukrajiny s rôznymi neľahkými príbehmi. Medzi nimi boli mnohé matky s deťmi i seniori.

Štedrí zamestnanci banky pre nich spoločne v rámci zamestnaneckej finančnej zbierky vyzbierali viac ako 17-tisíc eur. Tie im poslúžili na nový štart. Mnohé rodiny totiž prišli na Slovensko iba s minimom vecí a mali problém si zabezpečiť potraviny a základné potreby do domácnosti ako sú periny či ďalšie vybavenie.

Dobrovoľníci pomáhali aj v stanovom mestečku

Zamestnanci VÚB banky sa zapojili aj do materiálnej zbierky pre Červený kríž, ktorého pracovníci intenzívne pomáhali dostať utečencov do bezpečia a zabezpečiť im základné potreby. Zbierali pre nich spacáky, detské plienky a potreby, termosky, izotermické fólie, pršiplášte, čelovky a power banky či externé nabíjačky na mobily. Len za jeden deň sa im podarilo vyzbierať vyše 900 vecí.

Silná migračná vlna utečencov z Ukrajiny spôsobila krízový stav na cudzineckej polícii v Bratislave. Viacerí zamestnanci VÚB banky sa pripojili k Červenému krížu ako dobrovoľníci a vytvorili pri budove polície stanový tábor Vajnory. Počas dňa i noci v ňom zabezpečovali malé občerstvenie, deky, vodu a celkovú pomoc polícii pri návale utečencov, ktorí čakali aj niekoľko hodín na vybavenie potrebných dokladov.

Čítajte tiežPomoc nielen na Vianoce: medzi zamestnancami VÚB banky je mnoho ľudí s veľkým srdcom

VÚB banka pomáha na mnohých miestach a jej zamestnanci nezostávajú pozadu. Zapájajú sa nielen do aktivít, ktoré pre nich pripravil zamestnávateľ, ale pomáhajú aj v súkromí. Prinášame rozhovor s Luciou Mackovou, ktorá v banke koordinuje darcovské a dobrovoľnícke iniciatívy zamestnancov.

Úlohou dobrovoľníkov bolo predovšetkým pomáhať pri korigovaní ľudí čakajúcich v radoch, podávať deťom občerstvenie, vodu, pomáhať pri udržiavaní poriadku v stanoch a okolí.

Ukrajinské deti sa mohli vzdelávať na Letnej online škole

Deti, ktoré prichádzali z Ukrajiny, mali potrebu sa vzdelávať, no pre ruskú okupáciu nemali aj niekoľko mesiacov prístup k vyučovaniu. Nadácia VÚB podporila Letnú online školu pre ukrajinské deti. Výučba Summer School bola určená najmä deťom z okupovaných regiónov Ukrajiny za asistencie ukrajinských učiteľov.

Letná škola nadväzovala na prebiehajúce online vzdelávanie detí utečencov v rámci slovenského projektu Schooltogo, ktorý bol akceptovaný ako online vzdelávacia platforma Ministerstvom školstva Ukrajiny, slovenským Ministerstvom školstva a expertne naň dohliada Štátny pedagogický ústav.

Aj produkty banky môžu pomáhať

VÚB banka pomáha aj tým, že prispôsobuje svoje produkty. Napríklad tým, že zjednodušila proces otvárania bezplatných bežných účtov pre ukrajinských susedov, umožnila aj okamžité vydanie platobnej karty. Pre Ukrajincov tiež pripravila informácie v ich rodnom jazyku.

Zamestnanci banky vedia, že mnohé problémy, spojené s migračnou vlnou, padajú na plecia samospráv. VÚB banka im preto už od začiatku ponúka možnosť bezplatne zbierať finančné dary cez transparentné účty. Aspoň takto trochu zjednodušuje situáciu desiatkam miest a obcí.

Pomoc pre ľudí z Ukrajiny je naďalej nevyhnutná

„Intenzita, s akou pomáhali Slováci spolu s firmami a ďalšími dobrovoľníkmi, bola ohromujúca. Ako na to už vopred upozorňovali odborníci, každá takáto pomoc a solidarita postupne slabne a paradoxne sa to deje vtedy, keď ju treba ešte viac. Preto som rada, že naši klienti dokázali pomáhať kontinuálne,“ hovorí Martina Hrivnáková, riaditeľka odboru korporátnej a marketingovej komunikácie vo VÚB.

Pomoc v číslach a faktoch:

• Nadácia VÚB prispela sumou 50-tisíc eur na pitnú vodu, jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a humanitárne potreby pre ľudí z Ukrajiny organizácii Človek v ohrození
  • Prispieť organizácii Človek v ohrození sa dá cez VÚB bankomat, Internet- alebo Mobil banking
  • Bezplatné zriadenie transparentných účtov mestám a obciam, vhodných pre zbierky na pomoc Ukrajine
  • Zjednodušenie procesu otvorenia bezplatných bežných účtov, okamžité vydanie platobnej karty a informácie v ukrajinčine
  • 7. marca sa rozsvietila centrála na Mlynských Nivách na žlto-modro na vyjadrenie solidarity s Ukrajinou
  • Zapojenie zamestnancov do materiálnej zbierky pre Červený kríž, ktorá putovala na hranice. Vyše 900 vecí ste nazbierali v priebehu 1 dňa. Viacerí sa zapojili aj do pomoci Červenému krížu na cudzineckej polícii v Bratislave ako dobrovoľníci.
  • Zamestnanci VÚB banky pomáhali dostať do bezpečia kolegov alebo ich rodiny z ukrajinskej Pravex bank