Seniorov chcú presvedčiť, že zlá pamäť neexistuje. Do tréningov sa zapájajú aj osemdesiatnici

Seniori si za uplynulý rok prešli náročným obdobím. Nemohli ísť von do prírody ani za kultúrou, nemohli sa stretnúť so susedmi či svojimi blízkymi. K tomu všetkému sa pridal pocit samoty či obavy o zdravie. Občianske združenie Seniori v pohybe z Bratislavy, ktoré organizuje pre starších ľudí tréningy pamäti a nordic walking, prišlo s nápadom, ako pracovať so seniormi a spájať ich aj v náročných časoch. Z komunitných aktivít prešli na online stretnutia.

Zakladateľka združenia Seniori v pohybe Eva Soldánová rozmýšľala od začiatku pandémie, ako seniorom spríjemniť náročné dni. „V prvej vlne seniori zažívali veľký strach, pretože nevedeli, čo ich čaká. Najdôležitejší bol kontakt s rodinou, so susedmi a so známymi. Aj preto sme rozmýšľali, ktoré aktivity im priniesť aspoň online.”

Eva Soldánová pôsobila kedysi v jednom z bratislavských komunitných centier, kde pre seniorov pripravovala športové aktivity nordic walking (efektívna chôdza s palicami na udržanie kondície tela, pozn. red.). Tam sa zoznámila aj so Silviou Valovičovou, ktorá už niekoľko rokov vedie obľúbené tréningy pamäti. Obe si vzájomne sadli a v lete pred tromi rokmi sa rozhodli založiť občianske združenie Seniori v pohybe.

Podujatia mali pred pandémiou veľký úspech

Združenie zakladali s cieľom rozšíriť aktivity pre seniorov v Bratislave, ktoré by boli spojené s pohybom a s aktívnou starobou. „Chceli sme ponúknuť možnosť najmä osamelým seniorom, aby sa mohli stretávať so svojimi rovesníkmi, nachádzať nové priateľstvá aj v staršom veku a byť súčasťou komunity,“ dodáva Eva Soldánová.

V septembri minulého roka zorganizovali aj s podporou zamestnaneckých grantov Nadácie VÚB dve podujatia Spoznaj svoju pamäť zamerané na interaktívne tréningy pamäti. „Na podujatí si seniori mohli otestovať, ako funguje ich pamäť, a aktívne si vyskúšať až desať druhov pamätí. Chceli sme im ukázať, že sa to dá robiť aj zábavnou formou,“ vysvetľuje Eva Soldánová.

Podujatia mali veľký úspech. Seniori sa zastavovali na jednotlivých stanovištiach, kde ich čakali rôzne úlohy. Overovali si, či si ešte pamätajú, ako vonia vanilka alebo škorica alebo akú hmotnosť má daný predmet, ktorý držali v ruke. Pandémia však podujatia na istý čas stopla. Aj preto v združení uvažovali, ako v aktivitách pre seniorov pokračovať. Vznikol tak nápad na online tréningy pamäti.

Zlá pamäť neexistuje, treba ju trénovať

Združenie od jesene minulého roka pracovalo s mnohými seniormi online. Za iných okolností by ich bolo oveľa viac, títo však našli odvahu pracovať s technológiami a predovšetkým s online aplikáciou Zoom. „Predtým než sme sa pustili do tréningov, sme im to, samozrejme, museli vysvetliť, ale našťastie sa vždy našiel niekto, kto im pomohol,“ hovorí trénerka pamäti Silvia Valovičová. Bežne sa tak stáva, že na Zoom stretnutie sa pripájajú aj viac než 80-roční seniori.

Všetko, čo vás šach naučí, viete aplikovať do života, hovorí predseda Klubu šachových nádejí

Prvú skúsenosť so šachom mávajú deti väčšinou na začiatku školskej dochádzky. Stáva sa však, že plnohodnotný turnaj odohrajú aj trojročné deti. Predseda Klubu šachových nádejí, tréner a organizátor Miroslav Roháček nám porozprával o tom, ako funguje šach na Slovensku, ako pristupovať k deťom, ktoré si vyberú tento šport, a tiež to, aké výhody prináša šach do bežného života.

Počas tréningov sa vždy snaží presvedčiť seniorov, že zlá pamäť neexistuje. Všetko je o tréningu. Aj preto pre nich pripravuje rôzne cvičenia. Tréning pamäti väčšinou trvá hodinu. „Na začiatku sa potrebujeme rozcvičiť, vtedy si so seniormi napríklad povieme pätnásť slov, ktoré si majú zapamätať, a potom ich napíšu,“ hovorí.

„Neskôr pokračujeme fyzickými cvičeniami na pravú a ľavú hemisféru. Jedna ruka napríklad kreslí kruh a druhá štvorec. Potom pokračujú rôzne tematické cvičenia,“ opisuje Silvia Valovičová. Hoci cvičenia vyzerajú jednoducho, nie vždy sú také. Medzi obľúbené aktivity seniorov patrí aj precvičovanie koncentrácie alebo cudzieho jazyka.

Dobrá pamäť nám v živote pomáha

V každodennom živote využívame rôzne druhy pamätí. Okrem krátkodobej a dlhodobej poznáme aj sémantickú pamäť, prostredníctvom ktorej sa nám ukladajú pojmy, významy a súvislosti. Existuje aj procedurálna pamäť, ktorá nám pomáha pri formovaní zručností a návykov.

Epizodická pamäť zase slúži na uchovanie a vybavenie si udalostí a príhod v našom živote, ktoré si pamätáme v presnom priestorovom čase. Aj vďaka nej dokážeme spomínať na silné osobné zážitky alebo mať zábleskové spomienky. V neposlednom rade sa mnohí spoliehame aj na zmyslovú pamäť, ktorá reaguje na čuchové, zrakové či hmatové a iné podnety z okolia.

„Tréningy pamäti majú zmysel najmä pre seniorov, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou alebo sú náchylní na stareckú demenciu. Aj keď  im často odporúčame pohybové aktivity ako nordic walking alebo trénovanie dlhodobej pamäti,“ dodávajú členky združenia. Každopádne je dôležité, aby ľudia v živote stimulovali rôzne druhy pamäti a trénovali ju aj v neskoršom veku, pretože mnohým pomáha rozvíjať a zlepšovať kognitívne mozgové funkcie.

„Seniori vítajú naše aktivity a vážia si prácu, ktorú pre nich robíme. Rodina a blízki na nich často nemajú veľa času. Takto sú aspoň začlenení do komunity a môžu sa spolu rozprávať na rôzne témy. Starší ľudia sú často vytesnení na okraj záujmu, no nie je to fér. Tiež si zaslúžia a potrebujú našu pozornosť,“ konštatuje Eva Soldánová, ktorá pre seniorov počas lockdownu pripravovala rôzne tematické online kvízy a po uvoľnení opatrení chce so seniormi pokračovať v obľúbenom nordic walkingu.

Seniori si môžu cvičiť pamäť aj doma

Seniori si zatiaľ môžu precvičovať pamäť aj doma prostredníctvom pracovného zošita Domáce trénovanie pamäti, ktorý obsahuje viac ako sedemdesiat strán základných techník, rôznych  praktických cvičení a tipov, ktoré Silvia Valovičová učí aj na klasických tréningoch.

„Jednotlivé cvičenia sú zamerané na jazykové schopnosti, krátkodobú a vizuálnu pamäť, koncentráciu či verbálnu plynulosť. Nie je pri nich dôležitý čas, ale chuť hľadať riešenia a možnosť zrelaxovať. Po každom pracovnom liste nasledujú aj výsledky riešení, pričom jednotlivé listy sa potom môžu založiť alebo vytrhnúť,“ hovorí autorka.

V pracovnom zošite možno nájsť rôzne cvičenia na zrkadlové čítanie alebo čítanie dolu hlavou, pri ktorom sa človek zameriava na vnímanie obsahu. Následne by ho mal voľne prerozprávať a odpovedať na otázky  na konci zadania. „Stačí, ak si doma vezmete časopis alebo knihu s dostatočne veľkými písmenami, posadíte sa pred zrkadlo a skúšate prečítať text, ktorý vidíte v zrkadle. Alebo si jednoducho knižku chytíte hore nohami a snažíte sa čítať text. Posilňujete tým najmä svoju pozornosť,“ vysvetľuje Silvia Valovičová.

Na ďalšom pracovnom liste je text, v ktorom sú ukryté názvy európskych štátov. „Úlohou riešiteľa je nájsť všetkých trinásť krajín, pričom musí sám pridávať alebo uberať mäkčene a dĺžne v slovách, ktoré hľadá. Aj hľadaný názov štátu môže byť súčasťou viacerých slov, ktoré idú po sebe,“ opisuje autorka. V inom cvičení sa človek sústredí na čítanie a zapamätanie slov. Jeho úlohou je napísať alebo vymenovať, ktoré z nich si zapamätal. „Ak si pojmy, ktoré sa učíme, usporiadame do príbehu, zapamätáme si ich ľahšie, ako by sme iba memorovali obyčajný suchý zoznam,“ vysvetľuje Silvia Valovičová.

Keď sa opatrenia uvoľnia, združenie by sa rado vrátilo k osobným stretnutiam so seniormi a pokračovalo vo svojich klasických aktivitách. Okrem tréningov pamäti naživo ich čakajú aj obľúbené nordic walking prechádzky. „Nordic walking sa stáva trendom posledných rokov a veľmi sa spopularizoval. Má veľa zdravotných benefitov, odľahčuje kĺby a vďaka nemu sa aj seniori môžu dostať do kondície a rozhýbať svoje svaly,“ vysvetľuje inštruktorka nordic walkingu Eva Soldánová. Ak seniori palicami nedisponujú, v združení im ich radi zapožičajú.