V Lučenci sa spojili ľudia, aby opäť navrátili život do centra mesta. Spoločne zveľaďujú Zlatú uličku a organizujú podujatia

Spojili ich blízke hodnoty aj snaha zlepšovať kvalitu kultúry vo svojom meste. V Lučenci si našli k sebe cestu ľudia, ktorí chcú svojimi aktivitami prebudiť život v meste. Krok za krokom plnia svoje ciele, organizujú kultúrne podujatia a navracajú pozornosť Zlatej uličke, ktorá bola kedysi najvychytenejšou časťou mesta.

Občianske združenie Oživená vzniklo v roku 2017. Tvorí ho generácia mladých ľudí, ktorí majú jasný plán, s ktorým chcú zlepšiť život v Lučenci. Postupne ho napĺňajú a tešia sa aj z malých zmien, ktoré v komunite vznikajú. O aktivitách združenia sme sa rozprávali s členkou Svetlanou Matúškovou, ktorá sa do rodného mesta vrátila po desiatich rokoch.

Všetky aktivity v združení realizujú členovia popri vlastných zamestnaniach a rodinách. Nadácia VÚB oceňuje komunity ľudí, ktorým nie je ľahostajný život okolo nich a snažia sa o pozitívnu zmenu, preto aktivity OZ Oživená podporila v rámci komunitných grantov.

Nákupom v uličke podporíte miestnu ekonomiku

Jedným z cieľov združenia je opäť vrátiť slávu Zlatej uličke, ktorá bola ešte pred pár rokmi obľúbenou časťou mesta. Vznikla v roku 1993. Išlo o novovzniknutú obchodnú pasáž, ktorú radi navštevovali nielen domáci, ale aj turisti.

Letecký pohľad na Zlatú uličku z 80 rokov

„Begova veža uprostred uličky sa stala obľúbeným miestom spoločenskej zábavy, kde hrávala živá hudba, čapovalo sa v nej kvalitné pivo a ľudia sa zabávali na priestranných terasách,“ hovorí Svetlana Matúšková z OZ Oživená.

Obchodná pasáž bola vybudovaná v kedysi priechodnom dvore, ktorý spájal Hlavnú ulicu s ulicami vedúcimi na autobusovú a železničnú stanicu. „Lučenčania túto časť vždy aktívne využívali ako skratku na stanicu. A robia tak dodnes. Je to priestor s obchodíkmi miestnych podnikateľov, reštauráciami, hudobninami, kvetinárstvom, biopotravinami či papiernictvom. Môžete si nakúpiť pod holým nebom, na čerstvom vzduchu a podporiť miestnu ekonomiku,“ približuje Matúšková.

Návštevnosť rokmi ovplyvnili obchodné centrá aj parkovanie

Časom začalo ovplyvňovať návštevnosť Zlatej uličky viacero faktorov. Otvorili sa obchodné centrá mimo hlavnej ulice, zmenilo sa parkovanie. „V súčasnosti sa do tejto časti mesta snažíme opäť vrátiť život, organizujeme spoločenské podujatia na rôzne témy, spoločnými silami hľadáme možnosti k jej zelenšej verzii, keďže od jej vzniku sa výrazne zmenila aj klíma,“ vysvetľuje Matúšková.

Venujú sa témam ekológie, tradíciám aj prepájaniu generácií

Práve vďaka grantu od Nadácie VÚB sa v Zlatej uličke podarilo splniť ciele spojené s ekológiou. „ Vďaka Nadácii VÚB sa nám podarilo získať financie na zakúpenie zelene do Zlatej uličky. Záležalo nám na tom, aby sme sa stali miestom, kde sa separuje odpad a obyvatelia mesta si môžu prísť nakúpiť aj na bicykli,“ hovorí Matúšková.

Podľa členky OZ Oživená je najdôležitejšia práve osveta. „Organizovali sme veľké podujatia zamerané na témy životného prostredia a obnovenie tradícií. A keďže jednou z činností združenia je aj prepájanie mladšej generácie so staršou, jedno podujatie bolo venované aj tejto téme.

Prečítajte siNa mieste čiernej skládky vytvorili park. Ekológia by mala byť jednou z najvyšších priorít, hovorí Zoltán Végh z Bušiniec

Obec Bušince je druhou najväčšou obcou v okrese Veľký Krtíš. Pred ôsmimi rokmi začala intenzívne pracovať na zlepšení a zvýšení separácie komunálneho odpadu. O ekológii a aktívnom prístupe obyvateľov sme sa rozprávali so súčasným starostom.

Rozšírili sme komunitu o mnoho úžasných a šikovných ľudí, ktorí sa chcú podieľať na verejnom priestore a dobrých medziľudských vzťahoch. Neustále nám prejavujú podporu, chodia dobrovoľne pomáhať. Stali sme sa väčšou rodinou Lučenčanov.“

Večera pod hviezdami či festival chutí

Medzi ľuďmi našlo veľkú obľubu podujatie s názvom Večera v bielom. „Tento rok nás čaká tretia. Nápad skrsol v hlave jednej z majiteliek obchodíka v Zlatej uličke. Navečerať sa v teplom letnom večeri pod hviezdami v Zlatej uličke s bielym prestieraním a chutným jedlom, vínom, príjemnou hudbou je lákavé pre všetkých priateľov Zlatej uličky,“ opisuje podujatie.

„Na jeseň organizujeme festival chutí Jesenica, v zime spoločne rozsvietime stromček, ktorý  pribudol do uličky práve vďaka podpore od Nadácie VÚB. To všetko sa strieda s plánovanými tematickými podujatiami počas roka a premietaním filmov  v lete,“ hovorí o kultúrnych podujatiach Matúšková.

Cieľom je aj rozvoj aktivít, ktoré budú viesť ľudí k znižovaniu konzumného spôsobu života a k podpore bezodpadového hospodárenia a recyklácie. „Samotná komunita ,zlatouličníkov´ ide príkladom s projektom zelenej oázy v centre mesta. Tento rok pripravujeme ďalšie rekonštrukčné úpravy, ktoré by pomohli lepšej klíme v uličke, keďže v letných mesiacoch je tento priestor rozhorúčený,“ vysvetľuje Matúšková.

Rozdielne predstavy smerujú k spoločným riešeniam

Členov združenia teší, že o uličke sa medzi ľuďmi opäť hovorí a píše.  Práve spätná väzba napĺňa združenie pozitívnou energiou. „Od začiatku našej činnosti sa nám podarilo docieliť, že obchodné priestory, ktoré zívali prázdnotou, sa zaplnili, a to priviedlo do uličky viac návštevníkov,“ hovorí. „Lučenec je skvelé miesto na realizácie a poskytuje mnoho výziev pre šikovných ľudí. Treba len objaviť správny uhol pohľadu, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce,“ dodáva Matúšková.

Podľa nej si potrebu zmeny uvedomujú aj samotní podnikatelia, ktorí majú svoje obchodíky v Zlatej uličke. „Niektorí pristupujú veľmi aktívne, niektorí menej. Dôležité je, že túto činnosť podporujú. Stáva sa, že majú rozdielne predstavy, ale nakoniec si vždy nájdu spoločnú cestu k riešeniu.

Je to pestré, ale to je život. Každý máme nejakú predstavu, pristupujeme k situáciám na základe svojich skúseností a prežitkov. To rešpektujeme, pretože vľúdnosť je dnes nedostatkový tovar. Máme ju však stále všetci v sebe, len ju treba oprášiť a vrátiť jej status.“

Svetlana Matúšková

Kto je Svetlana Matúšková?

Po ukončení strednej školy viac ako desať rokov žila mimo Lučenca, po rokoch sa do rodného mesta vrátila. V roku 2015 spolu s manželom založila rodinnú manufaktúru, ktorá vyrába ľanové vrecká na prenos a uskladňovanie potravín. Venuje sa aj výrobe oblečenia pre deti a dospelých z prírodných materiálov vo folklórnom štýle. Tento rok končí štúdium etnológie a folkloristiky na UKF v Nitre.