V obci na Orave vytvorili priestor, ktorý spája generácie. Seniori učia mladých variť, mladí im vysvetľujú anglické skratky a technológie

V obci Zubrohlava žije takmer polovica obyvateľov vo veku do tridsať rokov. Volajú ju aj dedina mladých. Napriek tomu je radosť staršej generácie pre obyvateľov prioritou. Vytvorili spoločný priestor, v ktorom trávia čas všetci. V Kuchyni sa seniori učia fotografovať alebo používať notebook. Mladí zas od starších obyvateľov zbierajú cenné príbehy o tradičných potravinách, bylinkách a receptoch, ktoré dnes tvoria históriu obce.

Dedina mladých, ktorej záleží na všetkých generáciách

Obec Zubrohlava, malú dedinku na hornej Orave, zrejme podľa názvu mnoho ľudí nepozná. Dedinu oddávna tvorili mnohopočetné rodiny a jej rodáci a potomkovia sa dodnes nachádzajú v rôznych krajinách Európy a Ameriky. Boli medzi nimi dokonca aj kupci s plátnom a obec bola známa od pestovania ľanu cez výrobu nití až po bielenie a farbenie plátna, ktoré sa predávalo dokonca až v severnej Afrike a v Izraeli.

V súčasnosti je obec zaujímavá tým, že má vysoký podiel mladých ľudí, ktorí sa aktívne podieľajú na chode dediny. V obci žije do 2 300 obyvateľov, z toho 46,7 % tvoria mladí ľudia vo veku do 30 rokov. V obecnom zastupiteľstve pôsobia poslanci s priemerným vekom do 40 rokov. „Sme dedina mladých,“ hovorí vedúca Základnej organizácie Jednoty dôchodcov v Zubrohlave Ľudmila Mokošáková.

Všestrannosť a zapálenie Zubrohlavčanov nemá obdoby. Svedčia o tom aj ich aktivity, ktorými sa snažia prepájať svoju históriu a tradície so súčasnosťou naprieč generáciami. Obyvatelia obce sa stretávajú v klubovni, ktorá však nepatrí iba mladým.

Prichádzajú do nej aj seniori, ktorí sa zapájajú do diania v obci a do každodenného aktívneho života, aby neostávali izolovaní za bránami svojich domov. „Nechceme, aby seniori ostávali doma a strácali kontakt s ostatnými ľuďmi z obce, keďže sami dobre vieme, že pekné slovo, prípadne povedať niekomu, že ho radi vidíme, je niekedy stokrát viac, ako ho len pohladiť,“ hovorí Ľudmila Mokošáková.

Kuchyňa bola na dedine vždy dôležitá

Organizácia združujúca seniorov pôsobí v obci už 16 rokov a v súčasnosti má viac ako 100 členov, ktorí sa zapájajú do jej diania.  „V našej komunite si každý nájde niečo, čo má rád. Za ten čas máme za sebou mnoho spoločných akcií. Všetko, čo sa nám podarilo, bolo možné vďaka vzájomnej pomoci,“ dodáva.

V obci Zubrohlava rozhodli skúsiť šťastie a v rámci projektu Láska ide cez žalúdok požiadali Nadáciu VÚB o komunitný grant na novú Kuchyňu. S myšlienkou prišla pracovníčka obecného úradu Beáta Štureková, ktorá sa už dlho venuje zdravému stravovaniu. „Kuchyňa bola na dedine vždy dôležitá, pretože bola najväčšou izbou, v ktorej sa kedysi odohrával život a dianie v rodine. V nej sa varilo, jedlo, prijímali sa dôležité rozhodnutia a riešili sa všetky problémy. Kuchyňa bola vždy miestom, kde bolo teplo, do ktorej svietilo slnko a vždy sa tam niečo našlo pod zub,“ vysvetľuje Ľudmila Mokošáková.

Spoločný priestor pre všetkých bez rozdielu veku

V podobnom duchu uchopili myšlienku aj v obci Zubrohlava, aby sa všetci obyvatelia mohli vďaka novej Kuchyni cítiť ako jedna veľká rodina. „Na jej vybudovaní malo podiel veľa ľudí. Myšlienka vzniku novej Kuchyne oslovila mnoho rodín v Zubrohlave a  okolí. Keď sa dozvedeli, že sa uchádzame o podporu, všetci sa zapojili do hlasovania. Dokonca aj tí, ktorí v nej nebývajú.“ Obyvatelia obce zrazu oslovili známych a príbuzných, ktorých už dlhé roky nevideli alebo o nich nepočuli. „Hlasovanie sa zrazu v našej dedine stalo témou číslo jeden. Dokonca nás podporil aj pán farár,“ usmieva sa Ľudmila Mokošáková, ktorá vraj takú zomknutú obec ešte nezažila.

Prečítajte si tiežPodcast: Seniori sú zraniteľnou skupinou internetu. Je dôležité vzdelávať ich, vysvetľuje Kamila Adamkovičová z organizácie Socia

Do klubovne sa aj vďaka novej Kuchyni vrátil život. Mladí pomáhajú seniorom pri ukladaní uhlia a dreva na kúrenie aj pri úprave okolia. Okrem toho si sami organizujú akcie, kde si premietajú filmy či majú rôzne výtvarné aktivity. „Výborným podujatím bolo aj otvorenie klubovne, ktoré zabezpečili mladí aj s pečením palaciniek. My sme už len prišli ochutnať a porozprávať sa,“ hovorí spokojne Ľudmila Mokošáková.

Seniori sa naučili fotografovať, mladí spoznali tradície

V Kuchyni sa toho deje naozaj veľa. „Zaujímavý bol napríklad workshop o liečivých bylinkách, ktorý sme spojili s ochutnávkou jedla. Dokonca sme mali prednášku o priezviskách, ktoré sú známe v Zubrohlave. Mladí nás zasa učia, ako používať notebook a vysvetľujú skratky a slová v angličtine, s ktorými sa stretávame pri používaní mobilov alebo v médiách. Dobrý ohlas mala aj názorná ukážka nastavenia telefónov, fotografovanie cez mobily či ako zverejňovať fotografie cez Facebook. Pre niektorých ľudí sú možno tieto veci samozrejmosťou, no pre staršie ročníky sú to vzácne lekcie, ako ísť s dobou.“

Ako dodáva, dnes je retro v móde, ale staršia generácia mala vždy čo povedať mladšej. „Nie je to len o tom, že máme viac skúseností, ale určite viac vecí dokážeme riešiť chladnou hlavou a stále dokážeme prijímať aj novinky, ktoré prináša život a nové technológie. Mladí sú pre nás nositeľmi toho nového a moderného a my tými, ktorí vedia, kde a ako to prakticky využiť.“

Zozbierané recepty chcú vydať ako knihu

Mladí organizujú aj veľa sobotných stretnutí pre najmenších obyvateľov obce a seniori zasa zaujímavé varenia jednoduchých a dobrých jedál podľa tradičných receptov. „Najnovšie sa v našej Kuchyni chystá kniha receptov, ktoré naši seniori zozbierali po svojich rodičoch a prarodičoch. Prvá časť knihy bude plná zaujímavostí o tom, ako vznikla naša obec a ktoré plodiny sa tu kedysi pestovali. Boli to zemiaky, ovos a kapusta. Budú v nej aj zaujímavosti z kroniky našej obce, napríklad zmienka o zemiakoch, ktoré sa u nás kedysi začali pestovať.  V druhej časti knihy čitatelia nájdu plno skvelých receptov zo zemiakov a z kapusty. Dozvedia sa, ako pripraviť obilné kaše na rôzne spôsoby alebo upiecť tradičné koláče, napríklad závin,“ vymenúva Ľudmila Mokošáková.

Mnohí dodnes možno nevedia, že Zubrohlavčania kedysi veľmi radi varili slivkové polievky na niekoľko spôsobov a táto polievka bola kedysi a dodnes je súčasťou vianočného jedla na štedrovečernom stole.