V knižnici vytvorili priestor pre ľudí prichádzajúcich o zrak. Stretnutia nahradili telefonáty aj výpožičky audiokníh na diaľku

V oddelení nevidiacich a slabozrakých v Mestskej knižnici v Bratislave vymysleli zmysluplný projekt, ktorý robí radosť všetkým. Pre ľudí prichádzajúcich o zrak vytvorili  komunitný priestor, v ktorom organizujú podujatia, spoločne hľadajú odpovede na mnohé otázky a navzájom si zlepšujú kvalitu každodenného života. S Barborou Bielikovou sme sa rozprávali o priestore, ktorý v knižnici vytvorili, aj o tom, ako v týchto dňoch udržujú bez osobných stretnutí kontakt s čitateľmi.

Zmysluplnosť projektu, ktorý zlepšuje kvalitu života ľuďom prichádzajúcim o zrak, si uvedomuje aj aj Nadácia VÚB. Preto aktivity Mestskej knižnice v Bratislave podporila v rámci programu Komunitné granty.

Ľuďom chýbali informácie, nie však záujem stretávať sa

Nápad vytvoriť projekt vznikol v Mestskej knižnici v Bratislave postupne. „Počas práce s ľuďmi prichádzajúcimi o zrak sme veľmi intenzívne vnímali, že majú často nedostatok informácií. V tejto skupine ľudí sú mnohí vo vyššom veku a nie je pre nich prirodzené vyhľadávať si informácie na internete,” hovorí Barbora Bieliková z Mestskej knižnice v Bratislave.

Zamestnanci knižnice vnímajú, že ľudia, s ktorými sa v knižnici denne stretávajú, sú motivovaní a otvorení novým možnostiam. „Väčšina z nich žije alebo chce žiť aktívnym spoločenským životom a vždy radi prijmú možnosť stretávať sa s ľuďmi svojej vekovej kategórie, ktorá má navyše mnoho spoločných tém − okrem iného aj zdravotný stav,” hovorí Barbora Bieliková.

Knižnicu zatvorili, v čitateľmi sú však v dennom kontakte

Projekt začali v knižnici realizovať začiatkom februára. Pôvodné plány aj im zmenili zavedené opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. „Prvým podujatím bola prednáška očného chirurga Petra Kolářa. Bohužiaľ, dva dni pred konaním ďalšieho podujatia − ukážkovej hodiny očnej jogy − sme museli knižnicu zatvoriť.

Od začiatku roku 2020 sme však stihli rozšíriť otváracie hodiny na našom oddelení a presunúť k nám niektoré zaujímavé podujatia, aby boli ľahko prístupné našim čitateľom, napríklad besedu so spisovateľom Pavlom Rankovom. V januári aj vo februári sme usporiadali dve premietania filmov s audio komentárom,” vysvetľuje Barbora Bieliková.

V oddelení pre nevidiacich a slabozrakých pracujú aj počas mimoriadnej situácie, keď museli knižnicu zatvoriť. „S našimi čitateľkami a čitateľmi sme v e-mailovom aj telefonickom kontakte. Intenzívne pracujeme na tom, aby sme mohli na diaľku poskytovať výpožičky audiokníh pre tých, ktorí na to majú nárok z hľadiska zrakového znevýhodnenia,” približuje momentálne fungovanie knižnice Barbora Bieliková.

Pre ľudí pripravili návod, ako si môžu vypočuť e-knihy z ponuky Mestskej knižnice v Bratislave a to vďaka aplikácii Prevod textu na reč. „Okrem toho nás majú možnosť kontaktovať aj rodinní príslušníci seniorov, aby sme im pomohli využívať už existujúce služby digitálnych knižníc pre nevidiacich a slabozrakých,” hovorí.

Čitateľov zaujímajú filmy aj prednášky o zdraví

Komunitný priestor pre ľudí prichádzajúcich o zrak sa nachádza priamo v oddelení nevidiacich a slabozrakých v Mestskej knižnici v Bratislave. „Je to multifunkčný priestor − slúži ako knižnica, kde zvyčajne pri bežnej prevádzke požičiavame audioknihy zrakovo znevýhodneným, aj ako priestor na podujatia, čo však v tomto období nie je možné. Čitatelia si tu môžu vyskúšať aj unikátnu hovoriacu a dotykovú knihu, ktorú vyrobili v Trnka, n. o.,” opisuje Barbora Bieliková.

Cieľom je v komunitnom priestore organizovať široký záber podujatí, z ktorých si vyberie každý. „Pre dospelých ponúkame premietanie filmov pre nevidiacich a slabozrakých, informačné a vzdelávacie podujatia, ako bola prednáška očného lekára.  Na tento rok máme pripravené očnú jogu či tréningy pamäti pre nevidiacich a slabozrakých. Poslednú spomínanú aktivitu už dlhšie realizujeme v inom pracovisku našej knižnice, ale pre vidiacich seniorov. Už niekoľko rokov raz do mesiaca premietame filmy s audio komentárom. Okrem samotných filmov ponúkame aj besedy s filmovými osobnosťami. Tieto besedy sú dostupné aj na webovej stránke,” približuje Bieliková.

Prečítajte siPodcast: Seniori sú zraniteľnou skupinou internetu. Je dôležité vzdelávať ich, vysvetľuje Kamila Adamkovičová z organizácie Socia

Pri organizovaní podujatí nezabúdajú ani na deti. „Hravou formou ich učíme o potrebách zrakovo znevýhodnených aj o tom, ako sa k nim treba správať (napríklad, že nesmú hladkať vodiaceho psa). Tento rok sme odštartovali aj čítanie so psíkmi. Je to kanisterapeutická aktivita, počas ktorej deti nahlas čítajú psíkom. V ich prítomnosti z detí postupne opadáva strach a tréma z čítania pred publikom, čím sa zlepšujú nielen ich čitateľské, ale aj prezentačné schopnosti. Canisterapiu plánujeme ponúknuť seniorom aj v našom oddelení, keď opäť otvoríme,” hovorí Bieliková.

Radosť ľudí je najväčšou odmenou

Barboru Bielikovú teší predovšetkým spätná väzba od ľudí. „Z programu sú nadšení nielen naši stabilní čitatelia, ale aj široká verejnosť. Odkazujú nám, že takýto program potrebovali, a my sme veľmi radi, že sme im ho mohli vďaka Nadácii VÚB ponúknuť,” hovorí.

O podujatia majú záujem ľudia všetkých vekových skupín. „Kurz očnej jogy sa zaplnil dva dni po jeho ohlásení, na tréningy pamäti sa už tiež začali zapisovať záujemcovia. Toto všetko sme, žiaľ, museli pozastaviť vzhľadom na pandémiu,” dodáva Bieliková.

Nielen podujatia, ale aj pomoc a poradenstvo

Od začiatku vedeli, že chcú ľuďom okrem zaujímavých aktivít poskytovať aj možnosť poradenstva. „Najčastejšie potrebujú pomôcť a porozprávať sa o svojom zdravotnom stave − to sa ukázalo aj na prednáške očného lekára.  Od lekárov potrebujú nielen diagnostikovanie problému a predpísanie liečby, ale aj podrobnejšie informácie.

Počas prednášky vznikla veľmi živá diskusia, v ktorej ľudia zisťovali, ako si majú zrak udržiavať v čo najlepšom stave, ako majú pri jednotlivých problémoch postupovať, ktoré vitamínové a iné doplnky by mali brať, ako si majú chrániť zrak, aké sú ďalšie možnosti liečby, ako táto liečba prebieha a či má nejaké riziká,” hovorí Bieliková.

Ľudia sa však často radia aj o technických problémoch. „Radíme im, ako si prehrať audioknihy, ktoré sú pre nich novými technológiami. Pýtajú sa, ako si napríklad pustiť v televízii audio komentár. Okrem toho niektorým chýbajú informácie o kompenzačných pomôckach a podobne,” hovorí Barbora Bieliková.

V pláne sú elektronické lupy aj tablety

Podľa Barbory Bielikovej ľudí teší predovšetkým sociálny kontakt s rovesníkmi a s ľuďmi s podobnými záujmami, odborné informácie a pracovníčky ochotné vypočuť si ich každodenné problémy. Dúfajú, že už čoskoro budú môcť opäť realizovať ďalšie  podujatia − očnú jogu, tréningy pamäti, informačné stretnutia o kompenzačných pomôckach a o zamestnávaní zdravotne znevýhodnených ľudí.

Plánov majú v knižnici mnoho. „Okrem podujatí do nášho oddelenia pribudnú aj špeciálne pomôcky pre ľudí s poškodeným zrakom. Elektronické lupy na zväčšenie písma v tlačených novinách pomôžu ľuďom, ktorí si pre malú veľkosť písma nemôžu prečítať bežné noviny. Tablety zas umožnia našim čitateľom stiahnuť si e-knihy z ponuky Mestskej knižnice v Bratislave a vypočuť si ich vďaka aplikácii Prevod textu na reč,” dodáva Barbora Bieliková.