V dedine vybudovali včelnicu a včeliu školu. Ukazujú, ako sa dá vzťah k včelárstvu budovať už odmalička

Pravnianska dolina, obklopená vencom hôr, je lokalitou s trvácou tradíciou včelárstva. Mnohí miestni v Nitrianskom Pravne sú včelári. Vďaka podpore Nadácie VÚB revitalizovali oblasť Bôrik v blízkosti obce a vytvárajú priamo v prírode priestor na vzdelávanie, odovzdávanie remesla a vychovávanie novej generácie včelárov.

O projekte sme sa rozprávali s Martinom Unterfrancom a Andrejom Richterom.

Nápad na vytvorenie obecnej včelnice rezonoval v obci už niekoľko rokov. Zhodlo sa na ňom celé zastupiteľstvo obce. Nápadu sa chopili Andrej Richter, súčasný starosta obce Nitrianske Pravno, spolu s Martinom Unterfrancom, svojím zástupcom a učiteľom. Na projekte pracujú od minulého roka.

Ako včelám nájsť a vytvoriť ideálny priestor

Pre obecnú včelnicu vybrali pekné slnečné miesto pod lesom, v areáli starej lesnej škôlky v časti Bôrik, vzdialenej tri kilometre od obce. Priestor lesnej škôlky bol už dlho opustený a pustošila ho lesná zver. V čase, keď sa začali zaoberať myšlienkou revitalizácie, bola škôlka už zarastená a sadenice neprosperovali. Cieľom bolo vrátiť do areálu život a aktívne ho využiť.

V prvej etape vyčistili areál a pripravili ho tak, aby včelám vytvorili ideálny priestor. Práce prebehli začiatkom tohto roka. Pre jarné opatrenia sa však spomalili. Miestni nemohli zvolať verejnú brigádu ani využiť pomoc dobrovoľníkov, a tak všetky úpravy robili svojpomocne.

Na založenie včelnice si museli počkať do jesene. „Pri založení nových včelích rodín treba veľa času, kým sa vychovajú odložence, následne celé rodiny. Trvá to takmer celý rok. Včelstvo sme objednali u skúseného včelára. Mohol nám dať novú rodinu až na sklonku leta, keď sa včely začínajú prikrmovať,” vysvetľuje starosta.

Úle uložili na mieste, na ktorom sa zhodli s odborníkom z radu včelárov. Sú na strane, kde svieti slnko od rána do poludnia. Takéto stanovište je ideálne, pretože včely najmä v jarných mesiacoch potrebujú raňajšie slnko, aby teplota vnútri úľa stúpala.

V letných mesiacoch, od mája do júla, keď je v popoludňajších hodinách príliš teplo, sú úle skryté vďaka tieňu, ktorý poskytuje okolitý les. Miestny ekosystém je zaujímavý svojou biodiverzitou, čo vytvára veľmi vhodné podmienky na chov včelích rodín.

Obci sa vďaka podpore projektu prostredníctvom Nadácie VÚB podarilo zakúpiť šesť úľov spolu so všetkými nástrojmi potrebnými na starostlivosť o ne. V úľoch sa aktuálne nachádza päť včelích rodín. Šiesty úľ, ktorý je zatiaľ prázdny, bude slúžiť na postupné budovanie včelnice pri vytvorení nového roja.

Martin Unterfranc pravidelne chodí za včelami

O včely sa treba starať, aby sa im darilo

Starostlivosť o včely zverili do rúk skúsenému včelárovi. Teraz ich prikrmuje, aby sa mohli správne zazimovať. Včelnicu ohradili, aby bola počas prezimovania chránená. V pláne projektu je aj oplotenie celého areálu elektrickým ohradníkom. V okolitých lesoch totiž žijú medvede.

„So samotným včelárením začneme až na budúci rok. Veríme, že včelstvá u nás dobre prezimujú. Chceme, aby sa včelie rodiny postupne rozrastali. Budeme sa snažiť zveľaďovať pre ne okolitý priestor. Do areálu postupne vysadíme medonosné rastliny. Na jar plánujeme dobudovať vzdelávacie centrum, aby sem mohli prísť prví žiaci,” vysvetľuje Martin Unterfranc.

Miesto pre včely aj pre ľudí

V areáli sa práve pracuje na vybudovaní dreveného prístrešku. Jeho súčasťou bude niekoľko lavíc a ohnisko. V budúcnosti sa tu budú učiť deti, ale vznikne tu aj príjemné miesto na oddych. Skúsení včelári tu nájdu priestor aj na stretnutia s kolegami z okolitých obcí, aj na odovzdávanie skúseností širokej verejnosti.

„Remeslo sa posúva nielen medzi generáciami, ale aj medzi priateľmi. Napríklad môj otec začal so včelárstvom v neskoršom veku a zaúčal ho jeho kamarát, skúsený včelár,” vysvetľuje Martin Unterfranc.

Starosta Andrej Richter so svojím zástupcom, učiteľom Martinom Unterfrancom rozprávajú o plánoch do budúcnosti

V najbližších dňoch tu budú osadené aj informačné tabule o živote a chove včiel. Ľudia sa z nich dozvedia, z čoho sa úľ skladá, ako sa o včely treba starať, ktoré choroby ich ohrozujú a podobne.

Prečítajte si: Na včely by sme mali myslieť pri sadení aj kosení

„Úle chceme postupne dekorovať vzormi pravnianskych výšiviek. Je to ďalší prvok pri vzdelávaní detí o ich predkoch,” dopĺňa Martin Unterfranc.

Musíme vychovať novú generáciu, aby sa včelárstvo udržalo

Na jar sa začne nielen naplno včeláriť, ale do areálu prídu aj deti. Bude tu pre ne pripravená Včelia škola − krúžok pre deti z miestnej spojenej základnej a materskej školy. Výučby sa ujme manželský pár dlhoročných včelárov z obce. Obec už zakúpila niekoľko včelárskych kombinéz pre rozličné vekové skupiny.

„Chceme, aby sa žiaci už od materskej školy mohli zoznámiť so životom včiel, s ich chovom a so starostlivosťou o ne. Pointou je obnovovať remeslo a naučiť mladšiu generáciu, čo táto práca obsahuje a aká je jej časová náročnosť.

Cieľom nie je zarobiť na finálnych výrobkoch, ale budovať v deťoch záujem o chov včiel, umožniť im starať sa o ne a pozorovať ich vnútornú hierarchiu a život,” vysvetľuje Martin Unterfranc.

„Aj týmto spôsobom sa snažíme spopularizovať včelárstvo. Navonok sa zdá, že včelárstvo zažíva boom. No v porovnaní s deväťdesiatymi rokmi, keď boli na Slovensku státisíce včelstiev, ich dnes máme možno tretinu alebo polovicu.

Drvivá väčšina včelárov je v dôchodkovom veku − to je skupina, ktorá má najväčšie počty včelstiev. Aby sme napredovali, je potrebné rozširovať povedomie o včelárení medzi deťmi a mládežou, ideálne čo najskôr,” dopĺňa starosta Andrej Richter.

Plány na zveľadenie areálu

Oblasť Bôrik je pomenovaná podľa významného stromu, ktorý sa tu nachádza − kanadskej borovice, v miestnom nárečí „bôry”. Z areálu možno prejsť po starej banskej ceste k jazierkam a odtiaľ do obce. Miestni by radi pozdĺž tejto cesty postupne vytvorili náučný chodník s informačnými tabuľami. Tabule by mali odkazovať na banícku históriu mesta.

Martin Unterfranc má reálnu predstavu, ako zveľadiť aj ďalšie časti areálu. Na jar plánujú postupne obnoviť lesnú škôlku. Nitrianske Pravno sa postupne rozrastá a areál ponúka priestor aj na vytvorenie záhradky pre obyvateľov bez vlastného hospodárskeho pozemku.

V plánoch do budúcna nezabúdajú ani na včelnicu. „Postupne by sme chceli rozbehnúť adopciu včiel pre ľudí, ktorí nemajú možnosť ich chovať alebo z nich majú strach. Môžu prispieť istou čiastkou na zakúpenie úľa, vytvorenie včelstva. Vybavenie tu už budeme mať. Keď z adoptovaného úľa vznikne med, podporovatelia budú mať nárok na časť z neho. Na úli budú mať menovky, môžu za včelami pravidelne chodiť,” vysvetľuje Martin Unterfranc.