Všetko, čo vás šach naučí, viete aplikovať do života, hovorí predseda Klubu šachových nádejí

Prvú skúsenosť so šachom mávajú deti väčšinou na začiatku školskej dochádzky. Stáva sa však, že plnohodnotný turnaj odohrajú aj trojročné deti. Predseda Klubu šachových nádejí, tréner a organizátor Miroslav Roháček nám porozprával o tom, ako funguje šach na Slovensku, ako pristupovať k deťom, ktoré si vyberú tento šport, a tiež to, aké výhody prináša šach do bežného života.

Ako sa bežné deti dostanú k šachu? Čo je prvým podnetom pre rodičov, aby rozpoznali u dieťaťa „šachový potenciál“?

Pri každom dieťati je to individuálne. Naši zverenci prišli k nám do klubu z rôznych dôvodov. Niektoré deti majú vzor v starších súrodencoch alebo v rodinných príslušníkoch, niektoré sa pre profesionálnejšiu cestu rozhodli vďaka krúžku v škole, iné to zas odpozorovali z internetu.

Vždy je lepšie, pokiaľ rodič svoje dieťa nenúti do tejto aktivity aj napriek tomu, že v ňom vidí skrytý potenciál. Deti by sa mali rozhodnúť samy, pretože ich vôľa je jedným z najdôležitejších atribútov úspechu. Každé dieťa vedie k šachu iná motivácia. Niekto túži vyhrávať, iný zas nemá rád kontaktné športy. Predovšetkým ich hra musí baviť.

V koľkých rokoch by malo dieťa prísť do styku so šachom?

Vek pri šachu nie je ani prekážkou, ani obmedzením. Stáva sa, že plnohodnotný turnaj dokážu odohrať aj trojročné deti. Väčšinou sa však stretávame s tým, že prvá skúsenosť so šachom prichádza u detí s nástupom do školy.

Keby však niekto objavil hru aj v neskoršom veku či v puberte, je to v poriadku. Vždy sa dá zdokonaľovať a to, čo sa v skoršom veku musíte naučiť, vám možno pôjde neskôr bez problémov. Vek nezohráva až takú dôležitú úlohu.

Je šach vhodný pre všetky deti? Čo ak niektoré nemajú rady matematiku?

Dobré známky z matematiky z nás nerobia šachistov. Je úplne bezpredmetné riešiť to, či má dieťa nadanie na prírodné vedy. Šach je strategická hra, v ktorej o výsledku rozhodujú taktické schopnosti hráčov, ich pozornosť a sústredenie. Analytické schopnosti sa dajú veľmi pekne vybudovať a naučiť. Ide skôr o to, či deti baví samotná hra.

V šachu sa spájajú tri oblasti: šport, veda a umenie. Tí, ktorí sa šachu venujú dlhšie, vedia, že šach je vo veľkej miere o kreativite, keďže každý súper je iný a kombinácií je nevyčísliteľne veľa.

Ako často by mali deti trénovať? Dá sa to zvládnuť aj popri iných krúžkoch a aktivitách?

Všetkým zverencom, ktorí pôsobia v našom klube alebo navštevujú šachový krúžok pod mojím vedením, odporúčam mať popri šachu aj iné aktivity a krúžky. Či už je to šport, v ktorom naberú kondičku, alebo hudobný nástroj.

Pri šachistoch je veľmi populárny najmä stolný tenis. Všetky atribúty, ktoré načerpajú pri iných aktivitách, im neskôr môžu pomôcť aj pri samotnej hre.

Ako funguje šachová organizácia na Slovensku

Činnosť klubov zastrešuje Slovenský šachový zväz, do ktorého sa môžu prihlásiť kluby z celého Slovenska. Existuje množstvo šachových klubov z rôznych častí Slovenska, ktoré sa zapájajú do súťaží a turnajov. Ligová štruktúra sa skladá z extraligy, v ktorej súťaží špička šachistov. Po nej nasledujú dve prvé ligy, ktoré sa delia na východnú a západnú časť. Druhá liga je rozdelená podľa krajov, kde vždy v jednej súťaži bojujú šachisti z dvoch konkrétnych krajov Slovenska. Po druhej lige sa stromová štruktúra rozrastá až po piatu úroveň.

Naše deti trénujú v skupinách raz do týždňa s tým, že niektoré sa šachu venujú aj doma alebo v škole. Deti vždy dostanú týždňové zadanie na doma a je už na každom zverencovi, koľko času mu bude ochotný venovať.

Talent však nie je všetko. Ak sa hráči chcú venovať šachu profesionálne, veľké percento ich úspešnosti pochádza z tréningu a driny, tak ako aj pri iných športoch.

Čo môže šach priniesť deťom?

Existuje množstvo vedeckých štúdií o tom, čo sa vďaka šachu ľudia naučili a aké vlastnosti si osvojili. Hranie šachu ovplyvňuje naše analytické schopnosti, plánovanie, časový manažment, trpezlivosť, schopnosť rozhodovať sa a byť za svoje činy zodpovedný.

Prečítajte si tiežChovajú zvieratá, učia sa o ekológii a v záhrade pestujú bylinky. Spoznajte školy, ktoré u žiakov prehlbujú pozitívny vzťah k prírode

Deti si trénujú logiku aj pamäť, takže určite má šach veľa pozitív, ktoré si možno mnoho z nich na začiatku neuvedomuje. Napríklad ak niekto často a rád mešká, šach ho naučí lepšie si naplánovať povinnosti.

Všetko, čo vás šach naučí, viete neskôr aplikovať do každodenných situácií v živote, čo je skvelé.

Majú šancu venovať sa šachu všetky deti na Slovensku? Čo robiť v prípade, že deti nemajú vo svojom meste či na dedine šachový krúžok, klub alebo združenie a chceli by tento talent rozvíjať?

V minulosti sme si s kolegami vytvorili mapu Slovenska, kde sme si zaznačovali tzv. biele miesta. Išlo nám o to, aby sme zistili, kde sa odohrávajú turnaje, ktoré okresy sú aktívne a, naopak, v ktorých okresoch šach chýba. Aj vďaka tomuto prieskumu sme zistili, že šach nemá pokrytie na celom Slovensku aj napriek tomu, že existuje množstvo klubov.

Samozrejme, nie je to prekážka toho, aby sa deti venovali šachu. Je niekoľko spôsobov, ako takýmto deťom pomôcť. Rodičia môžu pokojne zapísať svoje dieťa aj do klubu, ktorý je od ich domova vzdialený niekoľko desiatok až stoviek kilometrov.

Tréningy sa dajú zvládať aj online formou a dieťa sa zúčastňuje iba na turnajoch, na ktoré ho rodičia privezú. V Klube šachových nádejí máme napríklad zverencov z Pezinka, zo Senca, z Trnavy či z Galanty, takže to nemusia byť len deti z Bratislavy.

Ako funguje Klub šachových nádejí?

Pre nás nie je dôležité nazbierať čo najviac zverencov, ale dokázať každému venovať dostatok času na to, aby od nás dostal kvalitné poznatky.

Veľmi dôležitá je participácia rodičov, pretože naši členovia neplatia členské príspevky. Rodičia by však deťom mali zabezpečiť náklady na turnaje. Tie často trvajú aj sedem dní. V šachu to znamená, že na turnaji sa zúčastňujete plných sedem dní, čo môže byť náročné, či už časovo, alebo niekedy aj finančne.

Aké úspechy dosahujú vaši zverenci v Klube šachových nádejí?

Minulý rok naše družstvo postúpilo do Extraligy. Zverenci bežne cestujú nielen po Slovensku, ale aj po celom svete. Máme niekoľkých majstrov Slovenska, ktorí postúpili na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta.

Tento rok sa, žiaľ, medzinárodné turnaje pre koronu nekonali, no v predošlých rokoch sme cestovali s našou zverenkyňou na majstrovstvá sveta do Číny a tiež s jedným naším zverencom na MS do Indie.

Niektorí hráči sa zúčastnili na medzinárodných turnajoch v Uruguaji, Gruzínsku, Grécku, Juhoafrickej republike, či v Spojených arabských emirátoch. Od vzniku klubu sme sa zúčastnili šachových podujatí už v 26 štátoch sveta.

Najväčším úspechom je však rozšírenie komfortnej zóny detí, ktoré sa udeje prostredníctvom tréningového a výchovného procesu.

Klub šachových nádejí už dlhoročne organizuje letný tábor Koník, ktorý podporila aj Nadácia VÚB. Viete nám o tábore povedať viac?

Do letného tábora Koník sa môžu prihlásiť všetky deti z celého Slovenska. Nezáleží na ich šachových schopnostiach. Keďže je to tábor a nie sústredenie, šachu na ňom venujeme približne tretinu času. Všetky ostatné aktivity sa skladajú z rôznych kreatívnych či športových disciplín.

Bonusom pre všetkých šachistov je, že v tábore sa každý rok zúčastňujú veľmajstri v šachu (najvyššie hodnotená pozícia v rebríčku úspešnosti, pozn. red.), ktorí poskytujú deťom konzultácie a dávajú im spätnú väzbu na ich hru.

Tento rok bola organizácia tábora veľmi náročná. Do poslednej chvíle sme nevedeli nielen počty detí, ale ani to, či sa vôbec bude môcť tábor uskutočniť. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a 106 detí si užilo fantastický tábor v obci Kľačno pri Prievidzi.

Miroslav Roháček

Kto je Miroslav Roháček ?

Šachový tréner a predseda Klubu šachových nádejí, ktorý pracuje s deťmi a mládežou, vyučuje šach a podieľa sa na organizácii šachových turnajov, sústredení a letného tábora Koník. Klub šachových nádejí je členom Medzinárodnej šachovej akadémie Interchess.