Už je toho tak veľa, že často ani nevnímame hodnotu vecí okolo seba, tvrdí Simona Hlaváčová z trnavskej Baterkárne

Neďaleko trnavskej polikliniky sa ukrýva malý unikátny priestor. Baterkáreň pôvodne vznikla ako miesto na rôzne komunitné aktivity a projekty, aby mohla inšpirovať ľudí k novým udržateľným návykom s ohľadom na životné prostredie. Neskôr v rámci nej pribudla aj predajňa dobra a požičovňa vecí, vďaka čomu sa stala prvým komunitným reuse centrom na Slovensku.

Baterkáreň na trnavskom sídlisku Družba je síce na prvý pohľad skrytá, no mnohí v meste ju dobre poznajú. S blížiacim sa letom pred ňou zriadili aj malú terasu na spoločné rozhovory a posedenia pri káve. Nejde o hocijaký priestor blízko centra mesta. Je to miesto zaujímavých podujatí, v rámci ktorých sa deti i dospelí vzdelávajú a inšpirujú k zmene a zodpovednosti za okolitý svet.

Baterkáreň je aj obchodno-komunitným priestorom. Ľudia v nej môžu darovať zachovalé oblečenie či veci do domácnosti, prípadne si ich požičať alebo priamo kúpiť a tým podporiť jej aktivity.

Veci, ktoré majú zmysel

Vchádzajúc do prvého reuse centra na Slovensku, míňame police plné kníh. Tento pojem nie je v našich podmienkach veľmi známy. Označuje však miesto spätného odberu nevyužívaných vecí, vďaka čomu môžu znova získať nového majiteľa a ďalej slúžiť svojmu účelu. Je evidentné, že sa v ňom stále niečo deje. Za pultom nás víta Timea a vzápätí už s úsmevom obsluhuje mamičku, ktorá do Baterkárne priniesla tri veľké krabice s detským oblečením. Kým ženy vybavujú veci pri pulte, deti sa hrajú v detskom kútiku.

Popri čapovanej drogérii, ekologických pracích práškoch a mydlách visia na vešiakoch obďaleč vyberané kúsky oblečenia. V ponuke sú dokonca aj dva krásne detské bicykle, rôzne dekorácie či izbové rastliny. Na ďalších regáloch sa vynímajú drobné veci do domácnosti a nachádzame tu aj pekný funkčný kávovar. Práve dobrá káva a pohodlný gauč nesmú v Baterkárni chýbať.

Zo školy k práci pre komunitu

Zakladateľkami obchodíka s prvým charitatívnym reuse centrom sú spolužiačky zo strednej školy. Simona Hlaváčová a Jana Reháková sa po jej skončení stretávali skôr náhodne. Raz však pri spoločnej káve prišli na to, že by sa chceli realizovať inak. „Bolo to obdobie, keď som nebola v súkromí ani kariérne spokojná. Janka bola zasa vyhorená z práce. Rozprávali sme sa o tom, ako by sme to mohli zmeniť. Začali sme v meste vymýšľať rôzne aktivity a okolo nás sa veľmi rýchlo sformovala príjemná komunita ľudí,“ hovorí Simona Hlaváčová.

Kým Simona je hlavou Baterkárne, organizuje, vybavuje a neustále prichádza s novými nápadmi, Jana je jej dušou. Pôvodne začali organizovať svoje aktivity v jednej miestnosti, kde pre komunitu usporadúvali swapy, výmenné burzy vecí a oblečenia či rôzne ekologické prednášky.

Príbeh Baterkárne a inšpirácie od Simony si môžete vypočuť v našom Atlas - Enviropodcaste Nadácie VÚBChcem si vypočuť

Predajňa dobra, ktorá sa zmenila na sekáč

Baterkáreň otvorili v Trnave na jeseň roku 2019 a, ako hovoria jej zakladateľky, odvtedy si zažili veľa zábavy. „Je to naše organické dieťa, ktoré sme chceli rozvíjať nezávisle od grantov. Túžili sme po tom, aby mohlo byť samostatné a sebestačné,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová. V minulosti už zažila, aké náročné je udržať organizáciu fungujúcu na crowdfundingu a grantoch.

Aj preto sa s Janou najprv rozhodli založiť drogériu s vybranými ekologickými produktmi, ku ktorej sa neskôr pridružila predajňa dobra. Tá dnes funguje ako malý charitatívny secondhand, v ktorom ľudia môžu pomáhať hneď dvakrát. Jednak môžu priniesť oblečenie v dobrom stave a zároveň kúpou novej veci podporiť ich ďalšie aktivity.

„Chceme, aby u nás boli pekné, čisté a darovateľné veci. Napokon, môžeme byť šťastní, že žijeme v tej lepšej časti sveta, v ktorej sú naše domovy plné. Je už toho tak veľa, že často ani nevnímame hodnotu vecí okolo seba. Preto má zmysel, aby sa vracali späť do obehu a opäť slúžili druhým,“ opisuje princíp fungovania Baterkárne Simona Hlaváčová.

Od čapovanej drogérie cez oblečenie až k ekocharite

Ľudia prichádzajú do reuse centra každodenne, či už prinášajú veci, alebo ich hľadajú. To, čo sa prinesie, sa vyloží na regály. „Preberáme tu skoro všetko z domácnosti počnúc knihami cez miniatúrny nábytok až po umelecké či športové potreby. Kým niektoré kúsky zostávajú vystavené v našich priestoroch, ďalšie si možno kúpiť v našom online obchode.“

Popri čapovanom plákadle s levanduľovou silicou, váženom zmäkčovači vody, bezobalovom mydle, čistiacom piesku z mydlových orechov či výživnom marhuľovom kréme si v e-shope Baterkárne možno kúpiť aj zaujímavé kurzy kreslenia, intenzívny kurz šitia alebo kurz výroby prírodnej kozmetiky.

Baterkáreň organizuje aj Barter Market na výmenu vecí a oblečenia, mini opravovne malej elektroniky a oblečenia či workshopy zamerané na recykláciu a udržateľnosť. V turbulentných časoch pandémie a vypuknutia konfliktu na Ukrajine sa zapojila aj do charitatívnych zbierok pre ľudí v núdzi.

Komunita, ktorú spája spoločné dobro

Trnavská Baterkáreň sa dokonca stala víťazom tohtoročného enviroocenenia Atlas v kategórii sociálno-ekologické podnikanie, ktoré organizovala Nadácia VÚB. Jeho porota ocenila najmä to, že reuse centrum so zdieľanou dielňou ide príkladom v praktickom navracaní použitých vecí späť do života a vzdeláva o každodennej udržateľnosti.

Čitajte tiežSosna mení pohľad na školské pozemky. Pomáha ich pretvárať na klimatické záhrady

Vo svete sa čoraz častejšie udomácňujú záhrady, ktoré sú priateľské voči klíme. Prvé klimatické záhrady už vznikli aj na slovenských základných a stredných školách. Stoja za nimi učitelia, žiaci i rodičia, ktorých k zmene prístupu a premene školských pozemkov viedli ľudia z občianskeho združenia Sosna. Organizácia tento rok získala za svoje dlhoročné odovzdávanie skúseností aj enviroocenenie Atlas.

Element pomáhania je to, čo ľudí v Baterkárni spája. K tomu vedú aj komunitu a ľudí, ktorí do centra prichádzajú. „Je dôležité, aby sme sa vedeli spájať nielen v dobrých, ale aj náročných časoch, vyjsť z panelákov a držať spolu. Pandémiu sme ustáli vďaka ľuďom z nášho okolia, ktorí sa tiež zapojili do pomoci. Potom prišiel konflikt na Ukrajine a nemohli sme sa iba nečinne prizerať,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová.

Rozhodli sa teda pomáhať v tom, v čom sú dobrí – v organizovaní adresných zbierok. V rámci ekocharity manažovali a doručovali veci vybraným organizáciám. Ľudia z Ukrajiny začali do trnavskej Baterkárne čoskoro prichádzať aj sami.

„V útrobách centra sme postupne zriadili ďalšiu miestnosť s regálmi a vešiakmi. Ľudia si k nám chodili vyberať veci ako do supermarketu,“ opisuje turbulentné časy Simona Hlaváčová. Nová miestnosť pritom dnes slúži na organizovanie rôznych workshopov a zaujímavých podujatí.

Nastal čas vzájomne si pomáhať

Časté výkyvy počasia, záplavy a veľké suchá prinesú podľa zakladateliek Baterkárne zásadné zmeny, ktorým sa ľudia budú musieť vedieť prispôsobiť a zároveň si pomáhať. Baterkáreň je teda priamou reakciou na spoločenské problémy nadspotreby, plytvania a neuvedomelých zásahov do životného prostredia.

Jej existencia podporila vznik ďalšieho reuse centra v Trnave s názvom Back to Life. S iniciatívou na jeho založenie prišla zberová spoločnosť FCC mesta Trnava, ktorej sa koncept Baterkárne zapáčil. „Od roku 2021 tak prevádzkujeme aj druhé reuse centrum na Slovensku. Za tým všetkým je veľa práce.

Snažíme sa, aby k nám ľudia radi chodili, aby sa v centrách cítili dobre a aby sa nehrabali len tak vo vreciach pohodených v rohu. Našou snahou je prinášať im pridanú hodnotu a príjemne strávený čas pri káve alebo pri rozhovoroch s naším personálom,“ dodáva Simona Hlaváčová.

Začať sa dá akokoľvek – aj výmenou knihy

Bežnými návštevníkmi Baterkárne sú ženy a deti. Čoraz častejšie však prichádzajú aj muži, pričom vystavené veci väčšinou prispôsobujú dopytu. K ľuďom sa snažia dostávať cez rôzne kanály. Niekoho motivuje komunita, iného aplikácia alebo e-book. Vďaka podpore Nadácie VÚB vznikla aj webová aplikácia SWAPKA a Výkladový slovník udržateľnosti s praktickými tipmi pre udržateľnosť a vytváranie pozitívnych návykov.

„U niekoho sa to začína obyčajnou výmenou knihy, iný si u nás kúpi ekologické mydlo alebo príde na naše podujatie. Každý si môže vybrať. Naším cieľom nie je ľudí strašiť, vydierať ich alebo kritizovať, ale konštruktívne komunikovať a povzbudzovať ich k tomu, aby sme mohli spoločne vracať veci do obehu a zachovali ich hodnotu,“ dodáva Simona Hlaváčová.

Simona Hlaváčová

Kto je Simona Hlaváčová?