Orly krikľavé rady sedia v korunách starých čerešní. Vo Vyšnom Klátove budujú prístrešok, odkiaľ ich budú ľudia môcť pozorovať

Vo Vyšnom Klátove je najčistejší vzduch v celom okolí Košíc. Ponad staré divoké čerešne tu prelietajú vzácne orly krikľavé. Komunita, ktorá sa tu usídlila, aj vďaka podpore Nadácie VÚB zveľaďuje vonkajšie priestory a buduje prístrešok, kde sa dá pohodlne usadiť. Keď sa na jar sťahovavé orly krikľavé vrátia z Afriky, budú ich môcť ľudia odtiaľ nerušene pozorovať.

O zveľadenie oddychovej časti nielen pre seniorov sa stará aj Patrik Petrík z občianskeho združenia Priateľ a komunity Koinonia Jána Krstiteľa. Približne 50 členov združenia sa dobrovoľnícky zapája do vytvorenia a skrášlenia prístreška na pozorovanie orla i malebných kopcov v okolí obce.

Orol krikľavý vyzerá, akoby mal na krídlach prsty

Odhaduje sa, že chránená oblasť Volovské vrchy, ktorá sa rozkladá v Košickom kraji a jej súčasťou je aj obec Vyšný Klátov, je domovom pre až 10 párov orlov. Orol krikľavý (Aquila pomarina) je ohrozeným druhom. Je ľahko identifikovateľný vďaka zvláštnemu rozdeleniu jednotlivých pierok, ktoré najviac vynikajú v plnom rozpätí krídel – vyzerajú ako dlhé tmavé prsty.

Zimné obdobie trávi orol krikľavý prevažne na africkom kontinente, preto sa aj v tomto období nachádza v teplých krajinách. Členovia občianskeho združenia Priateľ sa svedomito pripravujú na jeho jarný príchod.

Vytvorili miesta na sedenie, aby si mohli návštevníci vychutnať pohľad na orly

Patrik Petrík je predsedom združenia a zároveň hlavným iniciátorom myšlienky na vytvorenie oddychovej zóny pre seniorov. Starším ľuďom sa venujú celoročne. Keďže jednou z náplní komunity je aj mentorovať rodiny s deťmi a pomáhať im, členovia komunity cítili potrebu zabezpečiť starším hosťom centra vonkajšie priestory na relax a zároveň sledovanie ohrozeného orla krikľavého.

„Všimli sme si, že si u nás vonku nebolo kde sadnúť. Takúto možnosť sme chceli ponúknuť práve seniorom. Chceli sme dosiahnuť, aby sa pohľad na orla krikľavého mohol nielen naskytnúť, ale i vychutnať,“ vysvetľuje Patrik Petrík.

Čistý vzduch láka orly aj ľudí

Výskyt orla krikľavého v tejto časti slovenskej prírody nie je žiadnym záhadným úkazom, podľa Patrika Petríka sa Vyšný Klátov zaraďuje medzi jednu zo zón s odborne nameraným najčistejším vzduchom v okolí Košíc. Pár kilometrov za mestom sa totiž nachádza továreň, ktorá znižuje kvalitu vzduchu v susediacich mestečkách i obciach.

Vyšný Klátov je však situovaný na opačnej strane mesta, a tak sa znečisteniu z továrne úspešne vyhýba. K zdraviu prospešným hodnotám tunajšieho vzduchu napomáha neďaleký les s rekreačnou oblasťou Jahodná či legendárnou chatou Lajoška.

Táto plocha má výrazný environmentálny potenciál. Nejeden domáci sa sem prichádza nadýchať čerstvého čistého vzduchu. Chodieva sem najmä veľa cyklistov, turistov i pútnikov Svätojakubskej cesty, ktorá odtiaľto mieri do Gelnice a Levoče.

„Naše centrum je otvorené pre širokú verejnosť. Ľudia sa u nás zastavujú na kávu alebo si len tak oddýchnuť. Ponúkajú sa im odtiaľto výhľady až do Maďarska. Neviem, prečo orol krikľavý krúži práve tu, no tuším, že prospešné hodnoty ovzdušia cíti aj on.

Napriek tomu, že tu nehniezdi, sa sem opätovne vracia z priľahlého lesa. Často sa preto stáva, že nám nad hlavami prelieta aj 5 orlov naraz. Zosadajú do korún divých čerešní,“ vraví Patrik Petrík.

Prečítajte siNadšenci z Martina odstránili nelegálnu skládku. Prinavrátili život Tomčianskej aleji

Tomčany sú rastúcou mestskou časťou Martina, sťahujú sa sem mladé rodiny. Poza domy sa im prepletajú meandre Sklabinského potoka, ktoré boli prednedávnom zamorené čiernou skládkou. Skupina miestnych z občianskeho združenia Malé veľké veci pre Martin sa odmietala ďalej prizerať ničeniu prírody, odpad vypratala a okolo Sklabinského potoka začala budovať rekreačnú zónu Tomčianska alej.

Nábytok z masívu vyrobili dobrovoľníci

Aj vďaka podpore Nadácie VÚB sa okrem budovania prístreška členovia pustili aj do ostatných súčastí vonkajšej oddychovej zóny. Vytvorili prístupovú cestičku, chodník k dvom lavičkám mimo prístreška, vysadili kry a rozsypali kôru.

Najvýraznejšou časťou altánku je zaujímavé sedenie z čerstvého dreva. Remeselne spracovaný nábytok pozostáva zo šiestich lavíc a troch stolov. Vyrobil ich člen miestnej komunity a jeho deti.

„Rodina sa podujala spracovať toto drevo a vyrobiť z neho vonkajšie sedenie. Na návrhu sme spolupracovali – mal som pár nápadov, ktoré som chcel, aby sa zrealizovali. Lavice a stoly sú napríklad natreté olejovým lakom, aby vydržali aj v zimnom období, na hranách majú jemné zakrivenie a na každom mieste sú viditeľné prirodzené vzory dreva,“ hovorí Patrik Petrík.

„Nechceli sme hypermarketové produkty, ktoré sa dajú kúpiť hocikde, ale nábytok podľa našich predstáv, ktorý svojím dizajnom zapadne do daného priestoru. Rodina pracovala na tejto dobrovoľnej zákazke takmer dva týždne,“ dodáva.

Orol rád vysedáva na plote

Výstavba vonkajšej oddychovej zóny nielen pre seniorov priniesla občianskemu združeniu Priateľ množstvo pozitívnych ohlasov. Ľudia sa už teraz tešia na jar.

„Aj keď je ťažké si to predstaviť, nápor vtáčích zvukov je na jar ohlušujúci – je to naozaj niečo nádherné. Niečo, čo sa oplatí zažiť, vidieť, počuť. Plánujeme pracovať na tom, aby si sem hociktorý návštevník mohol prísť vypočuť tieto zvuky a vidieť orla krikľavého krúžiť ponad čerešne alebo si trebárs sadnúť na plot – má to tam rád.“

Patrik Petrík

Kto je Patrik Petrík?

Patrik Petrík je predsedom občianskeho združenia Priateľ, mládežníckej organizácie. Zaujíma sa o životné prostredie, organizuje brigády na jeho zveľadenie. Inicioval vytvorenie zóny pre seniorov a prístrešku na pozorovanie orla krikľavého.