V obci Bánov rozbehli aktivity, ktoré majú znížiť množstvo odpadu. Dospelí si obľúbili bazár a deti výmenu hračiek

Na začiatku bolo pár obyvateľov, ktorí mali snahu meniť veci. Dnes v Bánove neďaleko Nitry existuje komunita ľudí, ktorým záleží na ekologickejšom smerovaní ich bežných činností a aktivít. Snažia sa minimalizovať odpad, posúvať veci ďalej, využívať nevyužité a hlavne spoločne budovať užitočný projekt, ktorý pomôže všetkým. Navzájom sa učia, čo robiť s nepotrebným šatstvom, potravinami či hračkami pre deti. Nevyhadzujú do koša, ale posúvajú ďalej.

Projekt Nehádžem do koša − posúvam ďalej vznikol v obci Bánov ako záľuba jednej obyvateľky. Postupne si získal sympatiu mnohých, pozornosť podnikateľov v obci, miestnej školy aj škôlky. S cieľom obmedziť odpad v koši sa tak do aktivít obce zapájajú obyvatelia aj najmenšia generácia. Rozprávali sme sa so Soňou Cvikovou, zástupkyňou riaditeľky materskej školy, ktorá sa do projektu v Bánove aktívne zapája, ako aj s Naďou Šimunekovou Vnučkovou, iniciátorkou projektu.

Nadácii VÚB záleží na budovaní miestnych komunít a na zmysluplných projektoch, ktoré majú pozitívny dosah na životné prostredie. Preto aktivity organizácie MŠ a ZŠ Bánov a projekt Nehádžem do koša − posúvam ďalej podporila v rámci programu Komunitné granty.

Posúvajú ďalej takmer všetko, čo nemá doma využitie

Cieľom projektu Nehádžem do koša − posúvam ďalej je motivovať obyvateľov k tomu, aby nevyhadzovali zbytočne veľké množstvo odpadu, a zároveň priniesť konkrétne riešenia. Nie je to len oblečenie, knihy či hračky, často sú to produkty ako trvanlivé potraviny či ovocie a zelenina, ktoré ľudia nevedia spotrebovať, a tak končia v koši. V rámci projektu vytvorili preto webovú stránku, kde sa ľudia o každej z komodít dozvedia viac. Takto môžu chovateľovi zvierat darovať suché pečivo,  nevyužité kvetináče do záhradkárstva či knihy do obecnej knižnice.

„Projekt Nehádžem do koša − posúvam ďalej je nadstavbou bazára, lokálnej skupiny vytvorenej na sociálnej sieti, ktorá je zameraná na kúpu, predaj či darovanie. Rieši komodity nie jednorazovo, ale kontinuálne. Ide nám o to, aby ľudia vedeli, kam so suchým pečivom, starým olejom, s fľašami zo zaváranín, obalmi z vajíčok či s inými vedľajšími produktmi bežnej spotreby, ktoré nemusia skončiť v koši,“ vysvetľuje zámer projektu Naďa Šimuneková Vnučková.

V rámci základnej a materskej školy sa venujú predovšetkým druhotnému využitiu hračiek a vecí, ktoré súvisia so vzdelávaním. Soňa Cviková sa ako zástupkyňa riaditeľky materskej školy dostala do projektu postupne. „Základný projekt Nehádžem do koša − posúvam ďalej vznikol mimo našej materskej školy. Naďa Šimuneková Vnučková, iniciátorka projektu, je mamička jedného z našich detí. Od začiatku nás inšpirovala a bola veľmi ochotná s nami spolupracovať. Vnukla nám myšlienku rozširovať dobrú vec, ktorej základy v obci začala budovať práve ona,“ vysvetľuje Cviková.

Na knižný trh v obci priniesli vyše tisíc kníh

V škôlke vytvárajú aktivity, v rámci ktorých môžu ľudia posunúť knihy či hračky ďalej. Doniesť ich môžu deti aj obyvatelia obce. V apríli tohto roku zorganizovali v obci udalosť Tisíc príbehov − knižný trh, v rámci ktorého mohli obyvatelia priniesť na predaj, výmenu alebo darovanie knihy, časopisy, CD aj DVD tituly.. V rámci podujatia sa im podarilo priniesť 1 300 kníh a 700 časopisov.

Soňu Cvikovú tešia najmä reakcie ľudí. „Občania projekt prijali veľmi pozitívne, dôkazom čoho bola veľká účasť na akciách, ktoré sa realizovali pod záštitou projektu. Rodičia nás oslovujú, nosia do škôlky hračky, sú aktívni, pýtajú sa, hľadajú nové možnosti, spôsoby a aktivity. Keď sme mali napríklad rozlúčku predškolákov, dohodli sme sa, že prinesú hračku, ktorú darujú svojim mladším kamarátom. Rodičom sa ten nápad veľmi páčil, vidno, že sa snažia viesť k spolupráci aj deti,“ hovorí.

Nevyužité hračky môžu priniesť do materskej školy

V areáli školy sa rozhodli vybudovať domček pre darované hračky a tiež altánok, v ktorom budú prebiehať burzy a rôzne aktivity spojené s cieľom zužitkovať čo najviac vecí, ktorým chcú nájsť druhotné využitie. „Domček je v štádiu dostavby, preto momentálne všetky aktivity prebiehajú v kultúrnom dome a v priestoroch materskej školy,“ vysvetľuje Soňa Cviková.

Prečítajte si tiežRodiny v Stupave sa spojili a vytvorili pre deti lesný klub. Láska k prírode u nich prevyšuje vzťah k materiálnym veciam

Hoci sa bude domček nachádzať v areáli materskej školy, slúžiť má všetkým obyvateľom obce. „Chceme tu organizovať burzu hračiek, spoločné aktivity rodičov s deťmi, rôzne diskusie a bazár spojený s myšlienkou projektu Nehádžem do koša posúvam ďalej,“ približuje Cviková. Zozbierané hračky, ktoré obyvatelia, deti a rodičia do škôlky prinesú, budú ďalej putovať na burzu materskej školy. Nevyužité hračky darujú do rôznych neziskových organizácií.

Komunikujú na internete, informujú aj cez miestny rozhlas

V plánoch do budúcna majú jasno. „Chceme čo najväčšiemu množstvu vecí, materiálov, komodít nájsť nové miesto. Je to prácne, ale pomaly to ide. Druhou paralelnou fázou je neustála osveta a informovanosť občanov,“ vysvetľuje iniciátorka projektu Naďa Šimuneková Vnučková.

PLNÁ SKRIŇA – prvá veľká zbierka oblečenia, obuvi a hračiek.

Komunikácia s obyvateľmi prebieha prostredníctvom internetu, na Facebooku a vlastnej webovej stránke projektu. „Pri konkrétnych podujatiach využívame tlačené propagačné materiály, miestny rozhlas. Už päť rokov funguje na sociálnej sieti skupina Bánovský bazár. Ľudia sa za toto obdobie veľmi zmenili v tom, ako vnímajú veci. Pred piatimi rokmi mnohým robilo problém ponúknuť niečo verejne na predaj a, naopak, niečo si od niekoho kúpiť, dnes je to pre nich úplne samozrejmé,“ približuje Vnučková.

Vníma, že záujem o projekt je medzi obyvateľmi veľký. „Máme okolo dvadsať dobrovoľníkov, ktorí vždy ochotne priložia ruku k dielu. Chceme robiť niečo, čo má zmysel. Obmedzovať odpad je úplne nevyhnutné na prežitie nás aj ďalších generácií,“ hovorí iniciátorka projektu.

Keď sa chce, tak sa dá

Teší ju, že ľudia sa naučili veci darovať. „Máme veľkú komunitu obyvateľov Bánova, ale aj blízkeho okolia, ktorí tieto aktivity vnímajú veľmi pozitívne. Dokonca ich kopírujú vo svojich obciach, čo svedčí o tom, že to má zmysel a pochopenie,“ vysvetľuje Vnučková.

„Obrovské plus projektu je, že rieši konkrétnu situáciu mnohých obyvateľov. Ľudia majú haldy vecí a nevedia, čo s nimi. Chceme im dať jednoduchý návod čo, kam a ako. Druhotným zmyslom je šetrenie finačných prostriedkov. Ak môžem niečo zohnať od niekoho zadarmo alebo za symbolickú sumu, je to veľká pomoc,“ dodáva.

Za úspech považujú zmenu v tom, ako obyvatelia Bánova o odpade uvažujú. „Neviem posúdiť, či sa nám podarilo obmedziť odpad, nemáme prístup k týmto údajom, ale je isté, že sme pozitívne ovplyvnili vnímanie ľudí.  Musíme začať od seba. Keď sa chce, tak sa dá,“ hovorí iniciátorka projektu Nehádžem do koša posúvam ďalej.